Teluk Dapeng merangkumi dua kawasan pemandangan indah yang dikhaskan di Teluk Dapeng dan Little Liuqiu. Sempadan utara Teluk Dapeng adalah Lebuhraya Wilayah 17 dan Jalan Negeri Ping 63. Sempadan timur dan barat adalah Linbien dan Xinggou di Perbandaran Donggang masing-masing. Ke arah selatan, terdapat sebuah kawasan laut sepanjang 600-meter yang bermula dari penanda paras air pasang garisan pantai itu. Ciri-ciri utama Teluk Dapeng termasuk Kawasan Rehat Qingzhou. Di rantau ini, terdapat satu pesta perahu Tokong Donglueng yang terkenal di Donggang. Pelancong juga boleh menikmati pemandangan kapal selam yang cantik di Pulau Liuqiu.
Teluk Dapeng adalah teluk dalaman terbesar di Taiwan, memberikan sumber-sumber yang kaya dengan haiwan-haiwan laut dan tumbuh-tumbuhan di rantau ini. Pokok Redwood dan eggplant laut tumbuh di tepi laut; Ipomoea pes-caprae, Excoecaria agallocha, dan Clerodendron inerme semuanya amat terkenal. Haiwan-haiwan utama di Kawasan Pemandangan Indah Kebangsaan Teluk Dapeng kebanyakannya adalah burung, ikan dan moluska. Terdapat kira-kira 95 jenis burung, termasuk burung-burung penghijrah. Ikan-ikan termasuk kerapu, dan lain-lain haiwan laut termasuk sejenis ketam khas yang menggapai air pasang-surut di tanah paya.
Pulau Liuqiu merupakan satu-satunya pulau batu karang yang dijumpai di kalangan 14 buah pulau sekitar Taiwan. Ia amat terkenal untuk tiga cirinya: lokasi terbaik untuk melihat matahari terbenam, kepelbagaian batu karang yang terbesar, dan seluruh pulau itu sebagai sebuah terumbu karang yang tersendiri. Seluruh pulau itu dipenuhi dengan batu-batu ganjil dan mendedahkan banyak lanskap lautan yang cantik.

Laman Web