Tasik Sun Moon, yang terletak di tengah Taiwan, dengan paras ketinggian sehingga 748 meter di atas paras laut, merupakan satu-satunya tasik besar semulajadi di Taiwan. Bahagian selatan Pulau La Lu berbentuk seperti bulan yang baru, dan bahagian utara berbentuk seperti matahari; oleh itu wujudnya nama Tasik Sun Moon.
Pemandangan yang paling terkenal di sekeliling Tasik Sun Moon adalah Itashao, Pulau Lalu, Tokong Syuentzang, Pagoda Tsen, Tokong Wenwu dan sebagainya. Hutan semulajadi yang menyempadani jalan-jalan ini adalah tempat-tempat yang baik untuk memerhati burung. Terdapat banyak burung yang hidup di paras menengah, seperti Fulvetta Berpipi-kelabu, Minivet Bertengkok-Aneh, Yuhina Formosa, Pie Pokok Gray, Bamboo Partridge, Bulbul Cina, Barbet Muller, dan Bulbul Hitam. Koloni burung heron Malam Bertiara-hitam dan Egretta garzettas, dan burung-burung seperti kingfisher biasa dan Teal Bersayap-Hijau boleh dilihat di kawasan tadahan air Dajhuhu, yang terletak berhampiran pintu air. Di samping burung-burung ini, ikan, serangga dan sayur-sayur liar juga turut berkembang dengan pesat di kawasan ini. Semua ini merupakan sumber-sumber semulajadi di rantau Tasik Sun Moon.
Puak Shao merupakan puak terawal yang hidup di rantau Tasik Sun Moon. Pesta Menuai, Pesta Menyemai dan temasya kraf tangan khas mereka setiap tahun, dan juga artikel-artikel mereka telah membantu untuk memulihara budaya tersendiri di rantau Tasik Sun Moon.

Laman Web