Gereja Perkahwinan Tumit Tinggi

Pengenalan

Untuk mengenangkan sejarah Penyakit Kaki Hitam yang sukar dilupakan dan mengejar impian kebahagiaan, Pentadbiran Kawasan Pemandangan Nasional Pantai Barat Daya membina “Gereja Tumit Tinggi Biru” di Taman Pemandangan Laut Budai, Chiayi.


  • Tinggi gereja ialah 17 meter dengan lebar 11 meter. Seni bina ini dibina dengan 320 keping gelas dan 1,269 keping keluli.
  • Tumit kaca ini umpama kristal garam yang bersinar dengan harapan supaya wilayah Pantai Barat Daya memiliki masa depan yang lebih cerah.

Galleri

Laman Web Yang Berguna

Gereja Perkahwinan Tumit Tinggi

Informasi

Alamat: No.6, Jalan Haixing, Perbandaran Budai, Daerah Chiayi.

Tel: +886-6-786-1000 / +886-5-2530053

Waktu Operasi: 24 jam

Laman Web: https://swcoast-nsa.travel/en/attraction/details/494

Maklumat Pengangkutan

(Maklumat pengangkutan tidak tetap. Sila semak dengan stesen pengangkutan sebelum bertolak.)

Pengangkutan

  •  Lebuh Raya Nasional 1 → Keluar di Persimpangan Shuishang → Lebuh Raya Daerah 168 (menuju ke Puzi) → Lebuh Raya Daerah 161.
  • Lebuh Raya Wilayah 61 → Keluar di Persimpangan Taibao → Lebuh Raya Daerah 168 (menuju ke Puzi) → Lebuh Raya Daerah 161.

Pengangkutan Awam

  • Naik Kereta Api Taiwan (TRA) ke Stesen Xinying, kemudian tukar ke Lebuh Raya Pantai Barat 61 dan turun di perhentian Gereja Perkahwinan Tumit Tinggi.
  • Naik Kereta Api Berkelajuan Tinggi Taiwan (THSR) ke Stesen Chiayi, kemudian tukar ke Bas Alishan 168 dan turun di perhentian Gereja Perkahwinan Tumit Tinggi.