Pengenalan

Tainan, satu daripada 3 hub komersial awal Taiwan, bermula di sini di Anping. Laluan 88 Anping berhenti di tapak-tapak bersejarah utama seperti Kota Anping, Kubu Erkunshen, bekas pejabat Tait and Co., dan Rumah Pokok Anping di samping beberapa tempat terkemuka di kota itu untuk mencuba pelbagai makanan jalanannya.

1. Kubu Erkunshen (Kubu Abadi)

Terletak di selatan Anping, kubu ini merupakan satu bahagian utama pertahanan kota semasa lewat kurun ke-19. Rekabentuk struktur blok batu dan bata ini mencerminkan pemikiran Barat kontemporari mengenai pertahanan strategik.

Mesti-lihat: Gerbang kubu, meriam
Masa: 30 min (anggaran)

2. Taman Lin Mo-Niang

Lin Mo-niang adalah nama mortal dewi laut, Mazu (Matsu) – seorang tokoh suci dalam kepercayaan agama rakyat tempatan. Taman luas ini adalah satu tempat yang hebat untuk berehat, berjalan-jalan, dan memerhatikan apa yang keluar masuk di Pelabuhan Anping.

Mesti-lihat: Patung Lin Mo-Niang
Masa: 30 min (anggaran)

3. Budaya Orang Asli

Muzium Kota Tainan sebelum kedatangan orang-orang Belanda dan China, Tainan adalah penempatan asal puak Tsou. Muzium ini telah diwujudkan untuk mengabadi dan meraikan warisan Tsou dan sejarah di kawasan sekitar Tainan yang lebih besar.

Mesti-lihat: Seni ukiran batu dan kayu, persembahan tarian
Masa: 1 jam (anggaran)

4. Kota Anping (Kota Zeelandia)

Asalnya dibina oleh pedagang-pedagang Belanda pada tahun 1624, Kota Anping adalah kota tertua di Taiwan. Struktur utama yang masih ada ini sudah berusia lama sejak dari Zaman Penjajahan Jepun (1895-1945), dan struktur tembok berusia lama sejak dari zaman Belanda juga masih boleh kelihatan.

Mesti-lihat: Tembok luar berusia hampir 4-kurun dan lain-lain elemen berstruktur
Masa: 1 jam (anggaran)

5. Tait and Co. / Rumah Pokok Anping

Bangunan serba putih berusia sekurun ini adalah pusat operasi dagangan Tait and Co. (UK) di selatan Taiwan. “Rumah Pokok” ini merupakan bekas gudang garam yang kini dicengkami oleh pokok-pokok banyan yang tersergam indah.

Mesti-lihat: Laluan Kayu Skyway di atas Rumah Pokok Anping
Masa: 30 min (anggaran)

Bas Pelancong Taiwan (perkhidmatan biasa bus ke tapak-tapak tempatan)

(MULA) Stesen TRA Tainan (jalan keretapi) ⇄ Kubu Eternal (Erkunshen) ⇄ Taman Lin Mo-Niang ⇄ Taman Bersejarah Pelabuhan Anping ⇄ Muzium Budaya Orang Asli ⇄ Muzium Terusan Tainan ⇄ Dewan Budaya Anping Oyster Shell Cement Kiln ⇄ Kubu Anping Tait and Co. dan Rumah Pokok Anping(AKHIR)

Jumlah Masa Kembara: 1.5 jam (mula hingga akhir)
Pergi ke Sana: Naiki teksi untuk jarak pendek ke Erkunshen yang berdekatan dan kemudian naiki Laluan 88 Anping
Tambang: NT$18 (NT$9 tambang-separuh) untuk setiap hentian; NT$80 (pas bas sehari-penuh)
Hotline: 06-221-9177
Laman Web: www.taiwantrip.com.tw