Festival Tanglung Taiwan kembali ke Tainan buat kali pertama dalam tempoh 16 tahun, dan akan menyinari Tainan dari 24 Februari hingga 10 Mac. Terdapat dua kawasan yang akan mempamerkan tanglung, iaitu “Kawasan Tanglung Rel Berkelajuan Tinggi” dan “Kawasan Tanglung Anping” dengan tema “Naga Datang ke Taiwan”.

Tanglung utama dinamakan “Naga Datang ke Taiwan” dan tanglung sampingan dipanggil “Naga Kecil Bao”. Tanglung utama tahun ini bukan sahaja akan berputar pada platform, tetapi juga dapat menggerakkan kaki depannya. Dimensi teknikal yang baharu dan menarik ini menjadi unsur tambahan yang mempesona. Selain itu, tanglung utama tahun ini adalah mesra alam, dengan menggunakan tenaga suria yang membolehkan pergerakannya. Penjimatan tenaga merupakan tema untuk perayaan tahun ini, menjadikannya bukan sahaja menghiburkan tetapi juga berunsur pendidikan.

Festival Tanglung Taiwan 2024 akan bermula dengan menyalakan tanglung pertama pada 24 Februari (Sabtu). Tanglung utama akan membuat persembahan dengan pertunjukan cahaya setiap 30 minit. Festival tanglung akan diteruskan hingga malam 10 Mac (Ahad). Biro Pentadbiran Pelancongan dengan mesra menjemput orang ramai dari seluruh pelosok dunia untuk melawat Tainan dan mengambil bahagian dalam acara besar ini. Kami gembira dapat meraikan bersama penduduk Taiwan untuk Festival Tanglung yang mempesona dan berwarna-warni ini!

Tanglung utama Festival Tanglung Taiwan 2024, “Naga Datang ke Taiwan”.

Tanglung utama Festival Tanglung Taiwan 2024, “Naga Datang ke Taiwan” dan tanglung sampingan “Naga Kecil Bao” diumumkan kepada dunia.