Bayangkan saat anda berbaring di atas pandang rumput atau pasir pada waktu malam sambil menyaksikan langit yang kilau-mengilau dengan bintang-bintang tidak terhitung… Bulan April hingga Ogos merupakan waktu terbaik untuk menikmati langit bintang. Kesemua kawasan utara, tengah dan selatan di Taiwan mempunyai daya tarikan yang unik.

Berikut adalah beberapa tempat yang paling sesuai untuk menyaksikan langit bintang di Taiwan.


1. Taman Peringatan Loshib Wadan

Taman Peringatan Loshib Wadan ialah tempat untuk memperingati Pahlawan Atayal, Loshib Wadan. Tempat ini dibina daripada buluh dan kepingan batu. Terdapat langit terbuka di atas teresnya yang dikelilingi oleh gunung, dan tempat ini bebas daripada pencemaran cahaya. Taman ini kecil tetapi pemandangan malam di sini menakjubkan.

Pengangkutan: Naik Metro Taipei di Stesen Utama Taipei (Laluan Bannan) → Turun di Stesen Yongning kemudian mengambil bas No 710 (Tuju ke Stesen Daxi) → Naik bas No 5104A dari Stesen Daxi untuk sampai ke Kemasukan Luofu


2. Jiufen

Jiufen merupakan bandar kecil yang bukan sahaja bersejarah dan berbudaya, tetapi juga tempat unik untuk menonton bintang. Hanya berjarak 15 minit pemanduan dari Jalan Lama Jiufen ke Buyanting untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang indah dan pemandangan malam yang romantis.

Pengangkutan: Naik Bas No 788 ke Jiufen dari Stesen Kereta Api Ruifang


3. Gunung Hehuan

Gunung Hehuan kaya dengan sumber semula jadi dan memiliki pemandangan malam yang indah. Pelancong dapat menikmati langit yang indah dengan udara segar tanpa gangguan pada waktu malam. Bintang-bintang berkilau akan menemani anda tidur sepanjang malam.

Pengangkutan: Naik kereta api berkelajuan tinggi ke Stesen Taichung → Naik Bas Nantou 6670 ke Stesen Puli, kemudian naik bas No 6659, 6658, 6664 dan tiba di Ladang Qingjing → Naik 6658A di kawasan menunggu 6658A


4. Kawasan Rekreasi Jialulan

Jialulan merupakan salah satu tempat pemandangan yang terkenal dengan pemandangan laut kerana warna lautnya berlainan ketika cuaca berubah. Dengan pinggir pantai yang indah, pemandangan yang menakjubkan, seni dan budaya yang unik, Jialulan telah menjadi kawasan rekreasi yang popular.

Pengangkutan: Naik Kereta Api Taiwan → Turun di Stesen Taitung dan kemudian naik Bas Dingdong Laluan 8102 → Turun di Stesen Jialulan


5. Taman Tepi Laut Dawu

Taman Tepi Laut Dawu mempunyai pemandangan luas dengan Lautan Pasifik tanpa batas di  depan dan Banjaran Gunung Pusat di belakang. Di samping dikelilingi oleh pergunungan dan laut, para pengunjung berpeluang menikmati pemandangan lautan yang berbeza pada waktu siang dan langit bintang pada waktu malam.

Pengangkutan: Naik bas Taiwan Dingdong No 8135/8132/8137 → Turun di Stesen Dawu