Yang itulah Pusat Perubatan lengkap dengan Mesra Muslim di Taiwan: China Medical University Hospital (CMUH)
Di tingkat 14 , Bangunan Pusat Penjagaan Akut dan Kritikal, China Medical University Hospital(CMUH) membina ruang solat yang berasingan untuk Muslim, dengan selimut yang cukup, kabinet kasut, arahan solat Mekah, skrin juga memisahkan lelaki dan wanita, dan jadual ibadah; papan buletin bagi ruang solat. CMUH juga ada maklumat katering yang disahkan halal dekat rumah sakit , untuk memudahkan masalah pemakanan bagi Muslim semua. Tandas di sebelah ruang solat dilengkapi dengan alat pemerah pipi untuk bersih dan cuci, agarkan semua Muslim dapatkan bersolat dengan tenang.

Zhou Deyang, Pengarah CMUH, mengatakan bahawa pengikut-pengikut Islam berbeza dengan orang biasa ketika mereka mendapatkan rawatan perubatan kerana kepercayaan agama mereka. Dua paling asas keperluan adalah bilik solat dan tandas bagi kebersihan. Hospital ini mempertimbangkan keperluan teliti bagi semua Muslim di Taiwan.

Ruang solat yang tenang dan selesa telah dirancangkan, tandas yang telah diubahsuai dilengkapi dengan kemudahan bersih. Di samping itu, di meja servis, pintu masuk, lorong dan pengenalan lantai lobi , dalam tingkat pertama, tanda-tanda petunju diposkan teliti juga. CMUH terima kasih khas kepada Kementerian Kesihatan dan Kebajikan (Ministry of Health and Welfare, MOHW, Taiwan ) atas sokongan, dan Muslim profesional panduan dari  Persatuan Muslim China(Chinese Muslim Association, CMA) di Taiwan.

CMUH mempromosikan susulan kemudahan perubatan yang terlewat, dan serentaknya mewujudkan persekitaran yang mesra bagi Muslim.

 

Yang Lihui, Timbalan Pusat Perubatan di  Pentadbiran CMUH, sebagai pengarah perakuan pensijilan mesra Muslim di hospital itu. Beliau mengatakan bahawa pembentukan persekitaran yang mesra Muslim adalah kerja penting bagi hospital. Kerajaan tempatan juga melaksanakan sepenuhnya promosi tersebut. Bukan hanya terdapat tandas mesra Muslim  di tingkat 1 dan 14  , dalam bangunan Pusat Rawatan Kritikal Akut, tetapi dia juga memperluaskan tandas tersebut ke lantai kawasan pesakit ke semua 7 bangunan, CMUH. Pendidikan dan latihan perkhidmatan bagi kakitangan di stesen kejururawatan juga ditindaklanjuti untuk melayani pesakit – pesakit Muslim dari semua dunia.

Dr Ooi Hean MD, Timbalan Pengarah Pusat Antarabangsa, CMUH, mengatakan bahawa dia akan terus bekerja keras untuk meningkatkan proses mesra Muslim dalam pendaftaran pesakit luar negera atau rawatan perubatan dan aspek-aspek yang lain. Sewaktu Muslim berjalan-jalan atau bekerja atau belajar di Taiwan , kita sentiasa  menyediakan perubatan yang lebih mesra Muslim bagi mereka yang diperlukan.

Statistik menunjukkan bahawa terdapat 1.6 bilion Muslim di dunia, dan  300.000 penduduk Islam di Taiwan. Menurut Persatuan Muslim China(Chinese Muslim Association, CMA) :

CMUH telah memohon pensijilan pada akhir tahun 2019. Setelah mereka melakukan penyelidikan dan penambahbaikan di lapangan, CMUH memperoleh sijil “Persekitaran Mesra Muslim” dari Persatuan Muslim China ini.  CMUH adalah satu Pusat Perubatan yang terbesar di Taiwan , mereka memdaftarkan sebagai Muslim mesra Hospital , adalah simbol yang positif dan mengerakan perubatan mesra Musim di Taiwan. Banyak institusi perubatan lain di Taiwan  juga telah mula memohon sertifikasi yang CMUH dapat tersebut. Mereka gembira sangat,  kerana perubatan-perubatan Taiwan juga mementingkan keperluan pesakit Muslim dari semua dunia.