Festival Tanglung Taiwan merupakan perayaan berkat yang telah diadakan selama 34 tahun untuk menyambut bulan purnama pertama Tahun Baharu Cina. Bulan purnama membawa harapan dan impian kita untuk masa depan. Sejak tahun 2001, Festival Tanglung Taiwan telah diadakan di bandar-bandar yang berbeza di seluruh Taiwan dan kini kembali ke Taipei. Taipei ialah tempat Festival Tanglung pertama kali diadakan pada 23 tahun yang lalu. Seni tanglung tradisional kini diintegrasi dengan teknologi pencahayaan terkini yang inovatif and perintis untuk pengunjung. Festival Tanglung, perayaan yang menggembirakan yang dinanti-nantikan semua!

 

Ini ialah acara antarabangsa berskala besar pertama yang diadakan sejak pelonggaran sekatan pandemik di Taiwan. Acara ini akan menyinari dunia dan menunjukkan lagak yang baharu. Festival Tanglung Taiwan tahun ini akan menjadi pesta tanglung “bandar” yang benar-benar untuk kali pertama. Festival ini dijadualkan berlangsung di Bandar Taipei yang berpenduduk padat. Karya-karya lampu akan dipamerkan di antara bangunan-bangunan tinggi dan lampu akan menerangi jalan-jalan dan lorong-lorong di bandar. Semua tempat perayaan tanglung boleh diakses dengan MRT (stesen utama: Stesen Zhongxiao Fuxing, Stesen Zhongxiao Dunhua, Stesen Dewan Memorial Sun Yat-Sen, Stesen Dewan Bandaraya Taipei dan Stesen Taipei 101), yang menghubungkan Daerah Timur dan Daerah Xinyi, menyepadukan perniagaan tempatan serta Taman Budaya dan Kreatif Songshan, Dewan Memorial Sun Yat-Sen, Taipei 101, dan tapak-tapak bandar utama yang lain. Untuk melengkapkan integrasi lancar Festival Tanglung Taiwan dengan pemandangan bandar Taipei, empat zon tanglung utama dan zon pameran tanglung tersebar di 12 daerah Taipei telah ditetapkan sebagai tapak untuk pameran tanglung. Kami menjemput semua orang untuk “Sinari Masa Depan” dan ambil bahagian dalam acara yang menyeronokkan dan menggembirakan.

 

Festival Tanglung Taiwan berasal dari Taipei. Sinari Masa Depan melambangkan bahawa cahaya harapan yang menerangi bandar dan memperkayakan tanah kita dengan pelbagai budaya. Mengikuti cahaya untuk menerokai Taipei yang bersinar, menyambut Tahun Arnab dengan perayaan tanglung dan mengikut jejak arnab Bulan ke zon pameran. Anda boleh melihat pelbagai karya pencahayaan yang melambangkan harapan, menikmati persembahan istimewa yang menarik, dan mengalami keajaiban mahakarya seni.


Tarikh Acara
Operasi Percubaan: 1 Februari hingga 4 Februari 2023

Operasi Rasmi: 5 Februari hingga 19 Februari 2023 (15 hari)

Masa Acara
Isnin hingga Khamis: 14:00-22:00 (tanglung dinyalakan dari 17:00 hingga 22:00)

Jumaat hingga Ahad: 10:00-22:00 (tanglung dinyalakan dari 17:00 hingga 22:00)

Laman Web: https://tw-light.taipei/