Pesta Buku Antarabangsa Taipei (TIBE) yang berlangsung selama 6 hari merupakan karnival pembaca yang dilancarkan oleh Kementerian Kebudayaan pada tahun 1987, dan menarik lebih daripada 500,000 pengunjung pada setiap percutian musim sejuk.

Ekspo buku terkemuka di Asia, TIBE diadakan di Dewan Pameran 1 dan 3 TWTC setiap tahun bagi menggalakkan pertukaran rentas sempadan, penerbitan profesional, dan membaca sebagai gaya hidup. Ia mula memberikan kemasukan percuma kepada orang ramai yang berumur bawah 18 tahun untuk menanam tabiat gemar membaca dan rasa kecanggihan budaya dalam jiwa remaja.

Menampilkan lebih daripada 1 juta volum yang mencabar intelek dari 653 penerbit dan 67 negara, TIBE 2015 membawa lebih daripada 400 pengarang, penulis dan pelukis ilustrasi buku kanak-kanak bersama-sama dengan para peminat semasa parti dan seminar pelancaran buku 1,000-luar biasa, antara program hebat yang sukar dibayangkan yang menggalakkan pembacaan terpelbagai.

Israel, Tetamu Kehormat 2018, akan mempamerkan penerbitan dan acara kebudayaan yang menarik. Kami menjemput anda untuk belajar dan mendapat inspirasi daripada kekuatan budaya Israel, yang percaya teguh dalam “membaca adalah kunci kejayaan,” gema tema kami untuk 2018: “Kuasa Membaca.”

Tarikh: 2-11 Feb 2018

Tempat: Dewan 1 dan 3 Pusat Dagangan Dunia Taipei

Maklumat lanjut: http://www.tibe.org.tw