Pada 2 Disember tahun ini (2018) merupakan tahun keempat berturut-turut yang menyaksikan jumlah pengunjung ke Taiwan melebihi 10 juta. Berikutan itu, pada 30 Disember, Taiwan mengalu-alukan pelawatnya yang ke-11 juta dari luar negara, yang menandakan pencapaian baru untuk pelancongan Taiwan. Inilah hasil pelancongan mesra persekitaran yang dibina bersama oleh semua warga Taiwan dan industri pelancongan; dan ini juga menunjukkan pencapaian kejayaan Biro Pelancongan dalam promosi dan pemasaran Taiwan dalam menghadapi persekitaran pelancongan antarabangsa yang sangat kompetitif.

Pengunjung antarabangsa ke-11 juta ialah Encik NISHIKAWA SHINOBU, seorang doktor dari Nara dan bekerja di Osaka. Beliau mengambil penerbangan China Airlines CI159 dari Jepun ke Lapangan Terbang Antarabangsa Taoyuan dan dia berkata dia sangat beruntung! Isterinya dan tiga orang anak yang turut serta bersama-sama berkongsi kegembiraannya. Suasana sangat gembira dan meriah seperti suasana Tahun Baru Cina.

Encik Nishikawa berkata ini ialah kali ke-5 beliau ke Taiwan dan kali ke-3 bersama keluarganya. Mereka sangat menikmati makanan Taiwan dan mereka mempunyai kawan di Taiwan. Kali ini mereka akan tinggal selama empat hari tiga malam di Taiwan. Di samping membawa keluarganya ke Jiufen dan Shifen, mereka juga akan melawat Taichung dan Tasik Sun Moon. Selain itu, mereka merancang untuk melawat Kaohsiung dan Tainan pada tahun hadapan (2019). Bagi mengalu-alukan pelancong antarabangsa untuk menerokai jauh ke dalam kawasan yang berbeza dan merasai kepelbagaian pemandangan setiap bahagian di Taiwan, Biro Pelancongan menyediakan 16 barangan alat tulis Oh Bear dan cenderahati buatan Taiwan secara khusus; Eva Air dan China Airlines masing-masing menyediakan 2 tiket antarabangsa tanpa had, Rel Berkelajuan Tinggi Taiwan menyediakan kupon pas perjalanan selama 2-3 hari; di samping itu, Hotel Palais de Chine dan Fleur de Chine di bawah LDC Hotels & Resorts, Hotel Hualien Parkview, Taitung Luminous Hot Spring Resort, Kaohsiung Han-Hsien International Hotel dan Grand Hotel juga menaja baucar penginapan.

Untuk membantu pelancong antarabangsa ke kawasan selatan tengah, Biro Pelancongan telah melakukan promosi di luar negara menerusi pelbagai cara dan saluran, membantu syarikat-syarikat untuk membuat jadual perjalanan berkualiti yang baru dan juga telah melancarkan kerjasama khas dengan Rel Berkelajuan Tinggi Taiwan untuk melancarkan tawaran tiket “Beli Satu Percuma Satu” dan lain-lain untuk memberikan cadangan tempat-tempat indah yang dapat diteroka di seluruh Taiwan; Sementara itu, Biro Pelancongan juga telah membina persekitaran mesra dari segi perkakasan dan perisian serta telah memenangi pengiktirafan nasional atau antarabangsa, contohnya, Heping Island Park dan Baisha Bay di bawah pentadbiran Pantai Timur dan Pejabat Pentadbiran Kuan-yin Mountain National Scenic Area telah memenangi Anugerah Kebolehaksesan Svayam 2018; Pejabat Pengurusan Sudut Timur Laut dan Pemandangan Negara Yilan Coast memenangi Anugerah Perak bagi Sijil Pelancongan Antarabangsa Destinasi Pelancongan Hijau; Projek Alishan National Scenic Area Meishan Tai Xing Waterfall Steps telah dianugerahkan Anugerah Emas Kerja Raya ke-18; Pejabat Pengurusan Kawasan Pemandangan Nasional Timur Rift Valley “East of Taiwan” memenangi Anugerah Filem Asia Terbaik di Festival Filem Pelancongan Antarabangsa ART 2018 dan TUR.

Zhou Yonghui, Pengarah Biro Pelancongan, berkata bahawa pelancongan Taiwan terus berdepan dengan cabaran apabila menerima berpuluh-puluh juta pelawat dan berhadapan dengan persekitaran yang sangat kompetitif dengan negara-negara jiran di Asia, cara untuk terus membentuk Taiwan dengan kemudahan perkakasan dan perisian bersiar-siar untuk menjadikan Taiwan sebagai destinasi pelancongan penting yang menyediakan “mesra, bijak dan pengalaman” untuk pelancong Asia dan antarabangsa menjadi isu paling penting bagi Biro Pelancongan. Pada masa akan datang, di bawah strategi Pelancongan 2020, dalam bentuk satu tema pelancongan setahun, untuk menyepadukan sepenuhnya kerajaan daerah dan perbandaran, industri pelancongan dan tempatan, pada tahun 2019 diharapkan dapat membimbing pengunjung antarabangsa ke bandar tempatan untuk merasai gaya paling asli Taiwan, untuk mewujudkan kitaran pembangunan pelancongan yang baik di Taiwan, untuk memacu pertumbuhan ekonomi tempatan dan industri sekitar bersama dan untuk membawa lebih banyak peluang pekerjaan ke kawasan terpencil dan penduduk setempat. Sambil memperluaskan sumber pelawat antarabangsa yang pelbagai, penerimaan ke atas Taiwan dari segi tenaga, kualiti dan kapasiti alam sekitar juga perlu diambil kira bagi mempertahankan trend global pelancongan yang mampan dan untuk membuka pasaran yang lebih berpotensi dengan sumber pelancongan yang kaya, supaya struktur pasaran dapat dipelbagaikan.