Teluk Alabao, salah satu destinasi rahsia dunia, kini menjadi tumpuan antarabangsa selepas memenangi Anugerah Emas PATA atas kejayaannya dalam pembangunan pelancongan yang mampan


Anugerah Emas Persatuan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) 2023 telah diumumkan pada 24 Ogos 2023. Pejabat Pengurusan Kawasan Pemandangan Negara Pantai Utara dan Guanyinshan di bawah Biro Pelancongan, Kementerian Pengangkutan dan Komunikasi memenangi Anugerah Emas untuk “Rancangan Penampilan Semula Tanah Rahsia Teluk Alabao”. Teluk Alabao berada di Taman Geologi Pulau Heping. Kategori anugerah ialah “Destinasi Pelancongan Daya Tahan (Asia Pasifik)”. Anugerah ini mengiktiraf dan menggalakkan pembangunan pelancongan mampan.


Tanah rahsia Teluk Alabao di Pulau Heping terkenal dengan adanya “pemandangan matahari terbit yang paling indah di dunia”. Taman ini kaya dengan sumber semula jadi, topografi unik, budaya, sejarah dan kepelbagain biologi. Pejabat Pengurusan Kawasan Pemandangan Negara Pantai Utara dan Guanyinshan bekerjasama dengan pasukan tempatan untuk mengendalikan dan mengurus kawasan teluk di bawah konsep pelancongan mampan. Teluk ini hanya dibuka kepada pelancong dari Mei hingga September. Jadual perjalanan menekankan pendidikan dan pemahaman melalui seminar dan latihan penduduk berpengetahuan yang berkhidmat sebagai pemandu pelancong. Ini membolehkan para pelancong merasai keindahan Teluk Alabao dan masyarakat tempatan untuk berkongsi manfaat pelancongan di tapak ini. Mereka dapat terus membina Pulau Heping menjadi “Pulau Pelancongan Mampan Antarabangsa” bersama-sama.


Biro Pelancongan komited untuk mengoptimumkan persekitaran pelancongan, termasuk memastikan keseimbangan yang sihat antara pelancongan dan ekologi tempatan. Pendidikan alam sekitar diutamakan untuk menyediakan pelancong tempatan dan luar negara dengan pemahaman yang lebih baik tentang tanah kami dan sejarahnya. Dengan bekerjasama dengan perusahaan tempatan, Biro Pelancongan berusaha untuk meningkatkan kualiti pelancongan. Biro Pelancongan juga mengambil bahagian dalam pelbagai organisasi antarabangsa untuk membina jambatan komunikasi. Salah satunya adalah untuk menyokong usaha yang menyinari perhatian antarabangsa tentang pencapaian dan usaha Taiwan dalam pembangunan pelancongan.


Nota:
Anugerah Emas PATA 2023 terdiri daripada dua kategori utama: “Pemasaran” dan “Kemampanan dan Tanggungjawab Sosial”. Setiap kategori mengandungi “tema” dan anugerah juga diberikan menurut tema-tema ini. Kategori Pemasaran mempunyai 14 tema manakala Kemampanan dan Tanggungjawab Sosial mempunyai 11 tema (termasuk inisiatif dalam bidang perubahan iklim). “Pemenang Terulung” diberikan untuk setiap satu daripada dua kategori utama, dan 25 anugerah individu diberikan untuk tema-tema berkenaan.


Siaran Akhbar Anugerah Emas PATA 2023
Sila layari pautan web ini: https://www.pata.org/pata-gold-awards-2023