Teluk Xizi

Pengenalan

Teluk Xizi terletak di pinggir laut barat Bandar Kaohsiung, yakni di barat daya Gunung Shou dengan Semenanjung Qijin membentang ke selatan. Ciri utamanya ialah pantai berenang yang terkenal dengan air biru kristal, keindahan matahari terbenam dan terumbu semula jadi. Tembok penahan ombak yang panjang merupakan mercu tanda Teluk Xizi. Dengan angin laut bertiup sepoi-sepoi di tembok penahan ombak, anda dapat membayangkan sensasi yang paling menyenangkan dan selesa.


  • Pelancong boleh berjalan di sepanjang tembok penahan ombak sambil mendengar bunyi ombak dan melihat lampu bot nelayan di laut.
  • Pada musim panas, Teluk Xizi ialah tempat yang sempurna untuk berenang, bermain bola tampar pantai, dan berjemur.
  • Bersantai di bawah pohon palma dan berjemur sambil menikmati angin sepoi-sepoi ketika matahari terbenam ialah pengalaman yang membawa anda keluar dari dunia biasa.

Galleri

Laman Web Yang Berguna

Teluk Xizi

Informasi

Alamat: No.51, Jalan Lianhai, Kawasan Gushan, Bandar Kaohsiung.

Tel: +886-7-525-0005

Laman Web: https://khh.travel/en/attractions/detail/438

Maklumat Pengangkutan

(Maklumat pengangkutan tidak tetap. Sila semak dengan stesen pengangkutan sebelum bertolak.)

Pengangkutan

  • Lebuh Raya Nasional 1 → Sistem Persimpangan Dingjin → Lebuh Raya Nasional 10 (Keluar menuju ke Zouying) → Jalan Cuihua → Jalan Zhonghua 1 ke Jalan Zhonghua 3 → Jalan Jianguo 3 → Jalan Beiduan → Jalan Beidou → Jalan Gushan 2 → Jalan Linhai 1 → Jalan Dengshan → Jalan Shaochuan → Jalan Lianhai.

Pengangkutan Awam

Kereta Api Berkelajuan Tinggi Taiwan (THSR) / Kereta Api Taiwan (TRA) / Bas:

  • Naik Kereta Api Berkelajuan Tinggi Taiwan (THSR) ke Stesen Zuoying atau Kereta Api Taiwan (TRA) ke Stesen Kaohsiung, kemudian tukar ke Metro Kaohsiung untuk menuju ke Stesen Sizihwan, terus dengan Bas Kaohsiung (No. 99 atau Oren 1A) ke Stesen Teluk Xizi.