Ladang Garam Jingzaijiao Bercorak Jubin

Pengenalan

Ladang Garam Jingzaijiao Bercorak Jubin dibina pada zaman Dinasti Qing, yakni tahun 1818. Ladang Garam Jingzaijiao Bercorak Jubin dikenali sebagai Ladang Garam Laidong.
Nama Jingzaijiao berasal daripada formasi landskap ini. Untuk mengelakkan kristal garam melekat pada tanah, pelombong garam di Ladang Garam Hidangan Tembikar meletakkan serpihan tembikar yang pecah ke kolam penghabluran ladang garam secara manual. Cara ini dapat menghasilkan garam yang lebih bersih dan jernih.


  • Tarikan pelancongan yang unik ini membolehkan orang ramai melawat tempat kenangan penduduk tempatan. Selain membuat garam sendiri dengan kaedah tradisional, pelancong berpeluang menikmati keseronokan mengeringkan, memilih dan mengumpulkan garam secara tradisional sementara mengetahui sejarah pembuatan garam Taiwan dengan terperinci.

Galleri

Laman Web Yang Berguna

Ladang Garam Jingzaijiao Bercorak Jubin

Informasi

Alamat: Jingzaijiao, Kawasan Beimen, Bandar City.

Tel: +886-6-786-1629

Laman Web: https://www.twtainan.net/en-us/Attractions/Detail/1555/Jingzaijiao-Tile-paved-Salt-Field

Maklumat Pengangkutan

(Maklumat pengangkutan tidak tetap. Sila semak dengan stesen pengangkutan sebelum bertolak.)

Pengangkutan

  • Lebuh Raya Nasional 1 → Persimpangan Sinying → Lebuh Raya Daerah 172 → Lebuh Raya Wilayah 19 → Lebuh Raya Daerah 171 → Lebuh Raya Wilayah 17

Pengangkutan Awam

  • Naik Kereta Api Taiwan (TRA) ke Stesen Tainan, kemudian tukar ke Bas Xingnan (menuju ke Jiali), turun di Stesen Jiali dan tukar ke Bas Xinan B2, kemudian turun di perhentian Jingzaijiao.
  • Naik Kereta Api Taiwan (TRA) ke Stesen Xinying, kemudian tukar ke Lebuh Raya Pantai Barat 61 dan turun di perhentian Kuil Tai-an (Ladang Garam Jingzaijiao).